O revizuire a Crăciunului, sens și masca fericirii

Crăciunul a trecut. 

Oamenii păreau destul de fericiți. Chiar dacă în mare parte a  anului trecut nu prea au arătat acest sentiment fără un motiv. În ultimele zile parcă și-au pus „masca fericirii” întreținută de zâmbete, luminițe, fapte bune, cadouri. Târgurile au fost pline de comercianți care se gândesc doar la propriul buzunar. A trecut și ziua în care toți copiii au așteaptat un singur om pentru a primi jucării. Eu nu pot suporta înlocuirea lui Hristos cu un moș îmbrăcat în roșu care le promite copiilor cadouri. 

În colindele cântate cu atât de multă bucurie în seara de Ajun este vorba despre Hristos, nu despre Moș Crăciun. Adevăratul rost al colindelor este să transmitem nașterea lui Iisus, dar în ultimul timp colindele înseamnă bani. 
Un lucru pe care nu l-am înțeles mereu este curățenia excesivă înainte de sărbători. De ce facem atâta curățenie? Pe cine încercăm să impresionăm? Familiile, rudele, prietenii ne cunosc deja bine, deci ce rost mai are să le arătăm altceva? Decât să ne prefacem că suntem altcineva, mai bine suntem noi înșine. Dacă încercăm să facem toate lucrurile perfecte, dar fără a ne bucura de timpul petrecut împreună, nu mai are rost.  

Cel mai bine este să te evaluezi, să te uiți în oglinda trecutului și să îți vezi interesele. Masa îmbelșugată, casa împodobită, te vor lasă gol pe dinăuntru când „magia” sărbătorilor se va fi dus. Mai bine petreci timp cu cei dragi alături decât să te strofoci atât de mult fără sens. Lasă gătitul a sute de mâncăruri sofisticate pe care nici nu le vei mânca, ci vor ajunge la tomberon. Tot timpul irosit pentru gătit mai bine l-ai petrece împreună cu cei dragi, uitându-vă la un film, spunând povești sau amintiri din trecut; râdeți, glumiți. 

Crăciunul nu se manifestă doar prin primirea sau dăruirea de cadouri, ci adevăratul sens al acestei sărbători este timpul petrecut cu cei pe care îi iubești. Degeaba cauți cadoul perfect pentru persoanele apropiate. Cel mai bun cadou este timpul petrecut împreună. Acel moment când stați toți la masă și simțiți că totul este perfect. Că orice s-ar întâmpla, știi că ai pe cine te baza. Acela este adevăratul spirit de Crăciun. 

Abia atunci vei înțelege viața nu ca pe o confruntare în care lupți singur pentu a câștiga. Căci viața este un drum cu bune și cu rele pe care îl străbați cu cei apropiați pentru a fi mai ușor.


Autor: Curti Alexei


2 comentarii:

  1. Sa petreci timp cu cei dragi e intra-adevar foarte importat iar pentru asta avem obligatia ca in fiecare zi sa dedicam cateva momente ...Craciunul e deosebit si curatenia, mancarurile cadourile il fac deosebit..Sarbatoare!Sa sarbatorestiinseamna sa faci ceva deosebit deci daca e vorba de curayenie, imbracaminte..bucate e perfect!De exemplu nu o sa te duci la o petrecere , chiar daca e alaturi de cei dragi, imbracat in trening...In trening stai in fiecare zi cu cei dragi in fata televizorului...Intr-un cuvant: o gramada de prostii ai spus intr-o singura relatare..Imi pare rau ca mi-am pierdut timpul citind!Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt „prostii” ale unui adolescent care simte că spiritul Crăciunului s-a stins și nu mai înseamnă ceea ce ar trebui. Există un sens în spatele fiecărei fraze din acest articol, care este o părere asupra modului în care societatea contemporată sărbătorește Crăciunul, ce nu înseamnă mâncare, îmbrăcăminte și curățenie.

    RăspundețiȘtergere