Fumatul în pauze!?

Foarte puțini tineri în pauzele dintre ore mai comunică între ei. Preferă să meargă „la o țigară" sau să își ia ceva de băut, care deseori nu este apă sau suc. Mulți cad în capcana acestui viciu de la vârste foarte fragede din cauza faptului că văd asta în familiile lor sau sunt influențați de unii prieteni.

Pe lângă faptul că țigările aduc un minus pe plan financiar, cauzează o respirație urât mirositoare și probleme gingivale, oboseală, dureri de cap, slăbesc sistemul imunitar, cresc riscul de pneumonie și multe altele. Banii risipiți pe țigări ar putea fi utilizați cu înțelepciune pe un bilet la teatru, un nou obiect vestimentar sau o excursie.

Cum putem remedia acest aspect?

Părinții sunt primii factori care influențează modul în care copilul se va dezvolta și va gândi. Dacă copilul va observa că în  preajma sa se fumează, în viitor va prelua comportamentul părinților, iar dacă acesta va avea parte de un ambient liniștit, va crește fără să aibă acest viciu. Totuși, aici depinde ce prieteni își va alege și cât de influențabil este, pentru că aceștia îl pot face să cadă în capcana țigărilor fără ca părinții lui să știe. O altă modalitate este ca un medic sau un specialist să țină o prezentare în clasele elevilor despre dezavantajele fumatului. Cei care vor înțelege, își vor pune anumite întrebări, cum ar fi „Oare a avut dreptate?", „Chiar atât de mult mă afectează?", „Ce-ar fi dacă aș încerca măcar o zi să nu mai fumez?".

Cu toate că pe internet apar și părți pozitive ale fumatului precum micșorarea riscului de apariție a obezității, reducerea riscului de intervenție chirurgicală la genunchi și favorizarea acțiunii benefice a medicamentelor, nu trebuie neglijate aspectele negative. Mulți fumători practică acest lucru pentru a-și controla stările și emoțiile. Atunci când simt o stare de nervozitate, preferă să fumeze în loc să bea un ceai, să asculte muzică relaxantă sau să citească o carte. Același lucru se întamplă și când sunt stresați sau au dureri de cap. Toate acestea sunt doar o iluzie. Fumatul doar îți dă impresia că te liniștește, când de fapt îți face rău psihic, prin adicție și fizic, cu diferite boli.
Deși sunt pro fumatului de la o vârstă peste 20 de ani, deoarece începând de atunci apar probleme și unii simt nevoia de a se refugia într-un anumit lucru, în același timp sunt și contra, căci o parte dintre copii vor lua asta ca pe ceva normal, iar pentru organismul lor nu este un obicei sănătos. După părerea mea, făcând sport, yoga, citind, vorbind cu cineva apropiat, te eliberezi de stres și probleme fără a-ți afecta sănătatea.

Dacă vrem ca ceva să se schimbe, întâi ar trebui să pornească din noi, să luăm initiațiva și să le dăm un exemplu mai bun, pentru că dacă un copil de zece ani va observa un adult făcând un anumit lucru, va crede că așa este bine să procedeze. Pe ambalajele pachetelor de țigări apar și bolile pe care acestea le produc. Dacă le-am lua măcar puțin în considerare și am realiza cât de mult ne dăunează, ar fi deja un pas înainte.

Deci, de ce să nu investim bani în ceva folositor, care nu ne afectează sănătatea, în loc să-i cheltuim fără rost pe ceva ce doar ne dă impresia că ne ajută?


Autor: Ștefana Vintilă


Niciun comentariu