Empatie și respect, tu le știi definiția?

Subiectul de astăzi se bazează pe interacțiunea dintre oameni și modul în care aceștia înțeleg sau nu diferențele ce există între ei.

Mereu m-am întrebat cum ar fi dacă am empatiza mai mult. Ce vreau să spun cu asta? Gândiți-vă. De pildă, voi sunteți cei care respingeți argumentele cuiva, dar într-un mod nu tocmai potrivit. Începeți să vă legați de lucruri care nu au legătură cu subiectul, cum ar fi aspectul fizic, modul acelei perosane de a vorbi și lista poate continua. Acum, după ce v-ați imaginat încercați să empatizati puțin și să înțelegeți cum se simte acea persoană pe care ați atacat-o. Cum este?

Nu prea plăcut, așa-i? Poate ar trebui să ne gândim mai mult la cum să ne înțelegem mai bine între noi, decât cum să ne scoatem noi în evidență inteligența, frumusețea și corectitudinea.

Ce vreau să spun cu toate astea este că ar trebui să avem respect față de opiniile celorlalți, indiferent dacă suntem sau nu de acord. Respectul pentru diferențe există în orice societate educată, unde oamenii sunt liberi să aibă propriile opinii fără a se teme că pot fi puși la colț. Sunt sigur că și în orașul nostru, în Tîrgu Frumos, există oameni ce au păreri legate despre ce ar trebui să se facă atât din punct de vedere cultural cât și administrativ. 

V-ați întrebat vreodată ce s-ar întâmpla dacă nu ar exista aceste diferențe de opinie? Eu cred că am stagna atât ca persoane, cât și ca oraș. De ce? Pentru că toți am avea aceleași idei și nimeni nu ar veni cu nimic nou, nimic inovativ ce ar ajuta la dezvoltare. Pe de altă parte, trebuie să știți că lucrurile se fac pe rând.

Nu vom putea niciodată să ne dezvoltăm cultural și administrativ în același timp. Va trebui să avem răbdare unii cu alții și să luăm lucrurile pe rând. De asemenea, dacă veți sta și critica opiniile ce vor apărea, nu ajutați cu absolut nimic. Dacă aveți ceva de spus, spuneți, dar într-o manieră cât mai diplomatică. 

În concluzie, respectați-vă atât opiniile, cât și între voi, iar dacă uneori aveți îndoieli și nu pricepeți de ce sunteți contrariat, încercați să empatizați puţin. Este posibil să aveți o surpriză. Pe data viitoare!

Autor: Octavian Moldovanu


Niciun comentariu